Parohia Lupăria din comuna Prăjeni, a fost înfiinţată la 1 martie 1937 ( până atunci satul Lupăria fiind afiliat parohiei Prăjeni), având in componenţa sa şi parohia Miletin.
În sat a existat o bisericuţă din piatră ridicată de către Gheorghe Asachi proprietarul moşiei. Conform istoricului parohiei Lupăria redactat de către Pr. Paroh Protosinghel Sofronie Ungureanu la 15 noiembrie 1967 este menţionat faptul că acea biserică “a fost construită de către Gheorghe Asachi cu ajutorul clăcaşilor de pe moşie mai mult în zile de sărbători şi duminici, însă fără să fi avut acordul Mitropoliei. Trecând odată Mitropolitul de la Iaşi prin partea locului şi văzându-o a întrebat cine a ridicat aceasta biserică? Şi aflând că nu are aprobarea Mitropolitului, a blestemat-o ca să nu se slujească în ea, drept că niciodată nu s-a slujit în ea, iar cu vremea s-a risipit rămânâd clopotniţa care era în corpul bisericii, până în anul 1932 când a fost stricată de oamenii din Lupăria, iar cu materialul din turn s-a început construcţia actualei biserici.”
Moşul Mihai A. Dascălu, paraclisier timp de 40 de ani la actuala biserică, spune că înainte de a fi sfinţită acea biserică, trecând Mitropolitul de la acea vreme ar fi zis următoarele: „Cum n-am ştiut când s-a zidit această biserică, aşa să nu ştiu nici când se va dărâma”.
În anul 1935 s-a început construcţia unei biserici noi, din piatră „de Deleni” şi cărămidă, cu hramul „ Sf. M. Mc. Dimitrie , Izvorâtorul de Mir”; ctitorii bisericii fiind credincioşii satului Lupăria şi cu un ajutor financiar de 355.000 lei de la Ministerul Cultelor de atunci.
Constucţia actualei biserici s-a finalizat în anul 1940, când s-a sfinţit în ziua de 26 octombrie de către I.P.S. Dr. Irineu Mihălcescu, Mitropolit al Moldovei si Sucevei-Iasi.
Biserica are formă de cruce într-un stil bizantin cu elemente româneşti, având în faţă pridvorul, apoi pronaosul, naosul şi altarul. Este acoperită cu tablă zincată. Turla de deasupra pridvorului are formă octogonală şi este bine proporţionată. La momentul sfinţirii biserica nu prezenta importanţă arhitecturală şi nici picturi murale, pe interior fiind văruită în alb.
Deşi a suferit de pe urma cutremurului din 1940, nu s-au efectuat reparaţii până în anul 1970 când s-a obţinut aprobarea devizului de reparaţii de la Mitropolia Iaşi, sub atenta supraveghere a Pr. Paroh Ieromonah Nicandru Huţu.
Următoarele reparaţii capitale au fost demarate de către Pr. Bortaş Iliuţă-Gabriel, începând cu anul 2002, iar în anul 2003 s-au început lucrări de pictare a pereţilor interiori în tehnica „fresco”. S-au realizat: o frumoasă icoana de mozaic care îl reprezintă pe Sf .M. Mc. Dimitrie, vitralii, diverse piese de mobilier şi alte obiecte de cult, astfel pregătindu-se intens pentru resfinţirea bisericii parohiale.
În anul 1946 s-a cumpărat o casă parohială situată la o distanţă de 40m de biserică, care ulterior a fost demolată datorită stării avansate de degradare în care se afla, în anul 1965 construindu-se o altă casă parohială prin contribuţia enoriaşilor.
Paralel cu lucrările efectuate la biserică s-au construit o noua casă parohială precum şi casa de prăznuire.
La data de 27 iulie 2008 a avut loc resfinţirea bisericii parohiale, precum şi a noilor edificii finalizate, respectiv noua casă parohială şi casa de prăznuire care a primit hramul Sf. M. Mc. şi Tămăduitor Pantelimon, de catre Preasfintitul Parinte Calinic Botosaneanul, sub pastoratia pr. Iliuta-Gabriel Bortas.
Intre anii 2011 - 2021, s-au efectuat diverse lucrari:
-constructie altar de vara;
-reabilitare si modernizare casa parohiala;
-constructie gard principal;
-dotarea cu centrala termica la biserica si la casa parohiala;
-sistem de supraveghere video, antiefractie si sonorizare;
-obtinere prin cumparare si prin donatie de teren pentru cimitir;
-intabulare proprietati ale parohiei;
-alte lucrari de intretinere a ansamblului parohial Luparia.
La data de 6 octombrie 2018, a avut loc sfintirea altarului de vara si resfintirea catapetesmei si a casei parohiale, de catre Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Teofan, sub pastoratia pr. paroh Mihai Bendiac.
De-a lungul vremii au slujit în acestă parohie:
1. Pr. Pavel Şovan, în timpul căreia s-a terminat construcţia bisericii (numit în 1937), iar în anul 1943 fiind transferat;
2. Pr. Vasile Aioanei, care a slujit din 1943 şi până în 1957 când a decedat;
3. Pr. Ion Mihai, care a slujit în perioada 1957-1964, fiind apoi transferat;
4. Pr. Protosinghel Sofronie Ungureanu, din 1964-1970;
5. Pr. Ieromonah Nicandru Huţu 1970-;
6. Pr. Şurubaru Petru;
7. Pr. Zăiceanu Constantin, in perioada septembrie-decembrie 1997;
8. Pr. Bortaş Iliuţă Gabriel, în perioada 1 decembrie 1997-1 iunie 2011;
9. Pr. Bendiac Mihai, 1 septembrie 2011 - 31 mai 2021